Fenneke Wekker (1972) is politiek socioloog, (toneel-)schrijver en adviseur.
Heldere taal en scherpe analyses.
Workshops en advies.
Teksten en presentaties voor een breed publiek.
Momenteel schrijft Fenneke aan haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam. Haar promotie-onderzoek is gericht op de ervaringen van 'kwetsbare' stadsbewoners die door gemeenten, maatschappelijke organisaties en woningcorporaties geholpen worden om uit hun isolement te treden en actief te participeren in de lokale gemeenschap. Waarom stuiten de beste bedoelingen van bovenaf vaak op weerstand bij de mensen die volgens de overheid en organisaties 'die hulp het hardst nodig hebben'?
Kernwoorden zijn: de mogelijkheden en valkuilen van inclusiviteit, top-down community building, het creëren van informele zorg-netwerken, mechanismen van institutionele in- en uitsluiting, stigmatisering en onbedoeld/onbewust faciliteren van ongelijkheid.
In 2016 richtte zij samen met Jan Willem Duyvendak, Fatiha El-Hajjari, Josien Arts, Yannick Coenders en Lea Klarenbeek het schrijversplatform NIEMANDSLAND op. Dit platform biedt een vrijplaats voor openlijke twijfel en verbazing als tegengif tegen het hoge Roep-Je-Standpunt-gehalte van de huidige sociale media.
"De stad en de samenleving zijn mijn grootste inspiratiebron.
Ik ben op zoek naar 'het drama' in samenlevingsverbanden,
van binnenuit en bottum-up;
naar hoe een individuen hun weg kunnen vinden
binnen de sociale grenzen die hen omringen.
Onderzoeksresultaten omzetten in creatieve en heldere taal
is voor mij de ultieme manier
om met een brede en diverse groep stadsbewoners
een kritisch verband te smeden."