Fenneke Wekker; Onderzoek, (Theater-)Tekst & Advies

 

Fenneke_Wekker2.jpg

 

Fenneke Wekker (1972) is politiek socioloog, (toneel-)schrijver en adviseur.

 

Heldere taal en scherpe analyses.

Workshops en advies.

Teksten en presentaties voor een breed publiek.

 

Naast haar carriere als toneelschrijfster en theatermaakster, heeft Fenneke zich de afgelopen jaren breder ontwikkeld tot politiek socioloog en publicist. De combinatie van een theaterachtergrond met een sociaal-wetenschappelijke opleiding, zorgt voor een unieke combinatie die het Fenneke mogelijk maakt actuele, sociaal maatschappelijke thema's onder de aandacht te brengen van een breed en divers publiek.
 
Het werkveld van Fenneke strekt zich uit van het doen van etnografisch onderzoek, het geven van lezingen, hoorcolleges en workshops, tot het schrijven van toneelteksten, columns, artikelen en boeken.
 
De rode lijn door al het werk van Fenneke heen is 'het leven met verschillen'. Hoe doen mensen dat eigenlijk? Hoe maken mensen zich een thuis op plekken die gedeeld moeten worden met 'vreemden'? En waarom lijken er altijd problemen te ontstaan zodra verschillende mensen proberen samen te leven; zelfs als zij het beste met elkaar voor hebben?
 
De afgelopen jaren heeft Fenneke meerdere onderzoeks- en theaterprojecten ontwikkeld en uitgevoerd, in nauwe samenwerking met onder andere Woningcorporatie Ymere, Kunstenaarscollectief 5eKwartier, de Peergroup, de Universiteit van Amsterdam en het Ben Sajet Centrum.
 

Momenteel schrijft Fenneke aan haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam. Haar promotie-onderzoek is gericht op de ervaringen van 'kwetsbare' stadsbewoners die door gemeenten, maatschappelijke organisaties en woningcorporaties geholpen worden om uit hun isolement te treden en actief te participeren in de lokale gemeenschap. Waarom stuiten de beste bedoelingen van bovenaf vaak op weerstand bij de mensen die volgens de overheid en organisaties 'die hulp het hardst nodig hebben'?
Kernwoorden zijn: de mogelijkheden en valkuilen van inclusiviteit, top-down community building, het creëren van informele zorg-netwerken, mechanismen van institutionele in- en uitsluiting, stigmatisering en onbedoeld/onbewust faciliteren van ongelijkheid. 

 

In 2016 richtte zij samen met Jan Willem Duyvendak, Fatiha El-Hajjari, Josien Arts, Yannick Coenders en Lea Klarenbeek het schrijversplatform NIEMANDSLAND op. Dit platform biedt een vrijplaats voor openlijke twijfel en verbazing als tegengif tegen het hoge Roep-Je-Standpunt-gehalte van de huidige sociale media.

 
 

"De stad en de samenleving zijn mijn grootste inspiratiebron.

Ik ben op zoek naar 'het drama' in samenlevingsverbanden,

van binnenuit en bottum-up;

naar hoe een individuen hun weg kunnen vinden

binnen de sociale grenzen die hen omringen.

Onderzoeksresultaten omzetten in creatieve en heldere taal

is voor mij de ultieme manier

om met een brede en diverse groep stadsbewoners 

een kritisch verband te smeden."

 

Inloggen
Fenneke Wekker; Onderzoek, Tekst & Advies - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!