Boek 'In Goede Aarde; Thuis in de Hoofddorpse wijken Bornholm en Overbos'

publicatie: 17-04-2012

 

Vanaf september 2011 startten woningcorporatie Ymere en kunstenaarscollectief 5e Kwartier in de wijken Bornholm en Overbos een Verhalenproject voor en door bewoners. Schrijfster Fenneke Wekker, beeldend kunstenaar Kim Arntzen en fotografe Dorothée Meddens reisden met een cafeetje door de buurten om verhalen op te halen. Meer dan 80 bewoners deelden hun verhalen, die verzameld werden in het boek 'In Goede Aarde; Thuis in de Hoofddorpse wijken Bornholm en Overbos.'

 

Wortelen in je buurt

Het thema van het Verhalenproject was ‘hoe wortel je in je buurt?’  Omdat de wijken Bornholm en Overbos nog jong zijn, zijn er maar weinig bewoners die er echt geboren en getogen zijn. Het Verhalenproject In Goede Aarde  richtte zich daarom op drie generaties bewoners, waarvan de jongste generatie hier vaak geboren is en de oudere generaties veel verhalen van buitenaf met zich meenemen.

 

Jerry (61): "Ik zei laatst tegen een Armeense buurman: 'Het is hier gewoon zo, dat moet je accepteren, mensen zijn hier nu eenmaal zo. Bij jullie is het anders, bij ons is het anders.' In mijn land, als je de naam van je buren niet kent, is dat een schande. Ik zou echt door de grond gaan van schaamte. Maar hier kun je tien jaar naast iemand wonen en je weet zijn naam niet." 

 

Wesley (20):   "Ja, op een gegeven moment had je veel hangjongeren hierzo. Er is heel weinig voor als je onder de 16 bent. Sinds kort is er hier een nieuw poppodium. En daar ben ik nu vrijwilliger geworden, omdat ik dat initiatief wil steunen. Om er een beetje leven in te brengen. Het is heel vet. En het is ook voor mensen onder de 16. Ja, ik loop het verschrikkelijk te promoten. Niet alleen omdat ik daar werk ofzo, maar omdat ik een beetje moe word van mensen die zeggen dat er niks te doen is. Er is altijd wel wat te doen."

 

Eendagscafé

 

Het Verhalenproject werd afgesloten met een door bewoners opgezet Eendagscafé. In aanwezigheid van 100 bewoners, gemeenteraadsleden, welzijnsorganisaties en scholen werd het boek 'In Goede Aarde; Thuis in de wijken Bornholm en Overbos' gepresenteerd en overhandigd aan de directeur van woningcorporatie Ymere, Fred de Ruyter.

Meer informatie over het project via www.5ekwartier.nl.

 

 

>>> Terug naar het overzicht
Inloggen
Fenneke Wekker; Onderzoek, Tekst & Advies - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!